Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
MertroxKucharz (746)

Gołąbki hreczane

Nie mam pojęcia skąd ta nazwa.

Składniki:
  • surowe tarte ziemniaki, 3 szkl.
  • kasza gryczana , 1 szkl.
  • cebula, 2 szt.
  • smalec, 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • kapusta głowiasta biała , 1 szt.
  • kostka bulionowa, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Ziemniaki surowe utrzeć jak na placka. Dodać do nich kaszę gryczaną, też surową, 1—2 cebule przesmażone na tłuszczu, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Ten farsz nakładać na liście kapusty, uprzednio sparzonej. Zawijać i układać w garnku, ale niezbyt ciasno, bo pęcznieją. Zalać gorącą wodą z rozpuszczoną w niej kostką bulionu. Nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Gdy się upieką — podawać z sosem grzybowym lub polanę topioną słoniną z cebulą. Dobre są także na drugi dzień, przysmażone na patelni, całe lub pokrojone w plastry. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650