Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746)

Gołąbki hreczane

Nie mam pojęcia skąd ta nazwa.

Składniki:

surowe tarte ziemniaki, 3 szkl.

kasza gryczana , 1 szkl.

cebula, 2 szt.

smalec, 5 dag

sól, 1 szczypta

pieprz, 1 szczypta

kapusta głowiasta biała , 1 szt.

kostka bulionowa, 1 szt.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki surowe utrzeć jak na placka. Dodać do nich kaszę gryczaną, też surową, 1—2 cebule przesmażone na tłuszczu, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Ten farsz nakładać na liście kapusty, uprzednio sparzonej. Zawijać i układać w garnku, ale niezbyt ciasno, bo pęcznieją. Zalać gorącą wodą z rozpuszczoną w niej kostką bulionu. Nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Gdy się upieką — podawać z sosem grzybowym lub polanę topioną słoniną z cebulą. Dobre są także na drugi dzień, przysmażone na patelni, całe lub pokrojone w plastry.