Tekst i zdjęcie: Mertrox - Kucharz (746) Gołąbki hreczaneNie mam pojęcia skąd ta nazwa. |
surowe tarte ziemniaki, 3 szkl.
kasza gryczana , 1 szkl.
cebula, 2 szt.
smalec, 5 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
kapusta głowiasta biała , 1 szt.
kostka bulionowa, 1 szt.
Ziemniaki surowe utrzeć jak na placka. Dodać do nich kaszę gryczaną, też surową, 1—2 cebule przesmażone na tłuszczu, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Ten farsz nakładać na liście kapusty, uprzednio sparzonej. Zawijać i układać w garnku, ale niezbyt ciasno, bo pęcznieją. Zalać gorącą wodą z rozpuszczoną w niej kostką bulionu. Nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Gdy się upieką — podawać z sosem grzybowym lub polanę topioną słoniną z cebulą. Dobre są także na drugi dzień, przysmażone na patelni, całe lub pokrojone w plastry.