Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
iva78Kucharz (795)

Babka gryczana

Polecam podawać ze stopionym masłem.

Składniki:
  • mąka gryczana, 3 szkl.
  • smalec, 20 dag
  • mąka , 5 dag
  • drożdże, 2 dag
  • masło, 2 dag
  • cukier, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę gryczaną zaparzyć gorącym smalcem i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę pszenną i wlewać — stale wybijając ciasto łyżką — tyle zimnej wody, aby uzyskało średnią gęstość. Osolić, dodać roztarte w odrobinie cukru drożdże, mocno wybić kopyścią i postawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wymieszać, wlać do formy wysmarowanej masłem i gdy jeszcze trochę podrośnie, wstawić na 1 godz. do gorącego pieca. Jeść babkę na gorąco, pokrajaną na porcje jak tort i polaną topionym masłem 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650