Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Babka gryczanaPolecam podawać ze stopionym masłem. |
mąka gryczana, 3 szkl.
smalec, 20 dag
mąka , 5 dag
drożdże, 2 dag
masło, 2 dag
cukier, 1 szczypta
Mąkę gryczaną zaparzyć gorącym smalcem i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę pszenną i wlewać — stale wybijając ciasto łyżką — tyle zimnej wody, aby uzyskało średnią gęstość. Osolić, dodać roztarte w odrobinie cukru drożdże, mocno wybić kopyścią i postawić w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wymieszać, wlać do formy wysmarowanej masłem i gdy jeszcze trochę podrośnie, wstawić na 1 godz. do gorącego pieca. Jeść babkę na gorąco, pokrajaną na porcje jak tort i polaną topionym masłem