Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Zapisz jako PDF

Gąski marynowane po warszawsku Gąski marynowane po warszawsku.jpg
Gąski marynowane po warszawsku
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
iva78Kucharz (795)

Gąski marynowane po warszawsku

Coś ze stolicy

Składniki:
  • gąska, 1 kg
  • ząbek czosnku, 5 szt.
  • pieprz czarny, 5 szt.
  • ziele angielskie ziarnka, 5 szt.
  • jałowiec, 2 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • ocet winny , 1 l
  •  
Sposób przygotowania

Gąski umyć 'starannie i osuszyć, sparzyć wrzątkiem na sicie, a gdy o&ciekną, posypać obficie solą. Zostawać tak na cały dzień. Następnie układać je w kamiennym garnku, przesypując posiekanym czosnkiem, grubo tłuczonymi pieprzem, zielem angielskim oraz jałowcem. Przycisnąć deseczką lub talerzykiem i obciążyć ciężarkiem. Zostawić tak na 2 tygodnie. Po tym czasie zagotować ocet, sparzyć nim grzyby i przełożyć do słoików. Zamarynowane w ten sposób gąski, wymieszane z talarkami gotowanych ziemniaków (zimnych) i polanę oliwą stanowią świetną sałatkę np. do gotowanych ryb. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5055
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650