Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Gąski marynowane po warszawskuCoś ze stolicy |
gąska, 1 kg
ząbek czosnku, 5 szt.
pieprz czarny, 5 szt.
ziele angielskie ziarnka, 5 szt.
jałowiec, 2 szt.
sól, 1 szczypta
ocet winny , 1 l
Gąski umyć 'starannie i osuszyć, sparzyć wrzątkiem na sicie, a gdy o&ciekną, posypać obficie solą. Zostawać tak na cały dzień. Następnie układać je w kamiennym garnku, przesypując posiekanym czosnkiem, grubo tłuczonymi pieprzem, zielem angielskim oraz jałowcem. Przycisnąć deseczką lub talerzykiem i obciążyć ciężarkiem. Zostawić tak na 2 tygodnie. Po tym czasie zagotować ocet, sparzyć nim grzyby i przełożyć do słoików. Zamarynowane w ten sposób gąski, wymieszane z talarkami gotowanych ziemniaków (zimnych) i polanę oliwą stanowią świetną sałatkę np. do gotowanych ryb.