Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kapusta czerwona zasmażana z winem Kapusta czerwona zasmażana z winem.jpg
Kapusta czerwona zasmażana z winem
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Kapusta czerwona zasmażana z winem

Kapustę czerwoną przyrządza się również bez wina, wówczas przyprawia się zrumienioną cebulą lub dodaje goździków.

Składniki:
  • czerwona kapusta, 80 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • mąka , 3 dag
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • czerwone wino, 0.5 l
  • kwasek cytrynowy, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Kapustę obrać ze zwiędłych lub zepsutych liści, opłukać, jak najcieniej, zszatkować. Zalać niedużą ilością wrzącej wody (1/4 l), dodać sól, cukier, tłuszcz (1 dkg), ugotować pod przykryciem. Przyrządzić zasmażkę jasno­złotą, rozprowadzić zimną wodą, zagotować, połączyć z kapustą. Mocno podgrzać, przyprawić do smaku octem i winem. Wy­łożyć na salaterkę. Podawać do gęsi, kaczki, kuropatw, polędwicy woło­wej, schabu itp. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650