Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kapusta cukrowa z pomidorami zasmażana Kapusta cukrowa z pomidorami zasmażana.jpg
Kapusta cukrowa z pomidorami zasmażana
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Kapusta cukrowa z pomidorami zasmażana

Podawać do mięsa i ziemniaków, do knedli czeskich, klusek ziemnia­czanych.

Składniki:
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • cebula, 5 dag
  • mąka , 3 dag
  • tłuszcz, 4 dag
  • kminek, 0.5 dag
  • jabłko, 10 dag
  • pomidor, 10 dag
  • kapusta cukrowa, 80 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osaczyć, jak najcieniej poszatkować, zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier, tłuszcz (1 dkg), przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć na chwilę. Dogotować pod przykryciem. Gdy kapusta jest prawie miękka, dodać opłukane, poszatkowane jabłka i pomidory. Gotować do miękkości. Przyrządzić jasno­złotą zasmażkę: cebulę obrać, pokrajać w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać lekko zrumienioną mąkę, zmieszać razem z tłuszczem, rozprowadzić zimną wodą, zagotować. Połączyć z kapustą i pomidorami, mocno podgrzać, ale nie gotować. Wyłożyć na salaterkę. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650