Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Budyń z bułki i jabłek Budyń z bułki i jabłek.jpg
Budyń z bułki i jabłek
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Budyń z bułki i jabłek

Ugotowany budyń wyłożyć na ogrzany, okrągły półmisek i po­dawać polany sokiem lub ze słodkim sosem.

Składniki:
  • bułka tarta , 2 dag
  • margaryna, 2 dag
  • skórka cytrynowa, 1 łyżecz.
  • jabłko, 20 dag
  • cukier puder, 10 dag
  • masło, 4 dag
  • jajka, 4 szt.
  • mleko, 1 szkl.
  • czerstwa bułka, 12 dag
  •  
Sposób przygotowania

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Jabłka umyć, obrać, ze­trzeć na tarce do jarzyn. Masło utrzeć, dodając stopniowo cukier puder. Białka ubić na sztywną pianę. Namoczoną bułkę rozetrzeć, dodać żółtka, tarte jabłka, skórkę otartą z cytryny lub poma­rańczy, wszystkie składniki wymieszać. Do masy dodać pianę z białek, lekko wymieszać, przełożyć do formy, przykryć, wsta­wić do wrzącej wody i gotować 45—-60 min. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650