Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Suflet karmelowy suflet karmelowy.jpg
Suflet karmelowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Suflet karmelowy

Bardzo smaczny, delikatny suflet

Składniki:
  • żółtka, 3 szt.
  • białka, 4 szt.
  • cukier, 2 dag
  • cukier puder, 15 dag
  • mąka ziemniaczana, 2 dag
  • masło, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Z karmelu i małej ilości gorącej wody (pół szklanki) przygotować napar, przecedzić przez sitko. Żółtka utrzeć z częścią cukru na parze. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić małą ilością (4 łyżki) zimnej wody. Karmel i zawiesinę mąki ziemniaczanej z wodą dodać do utartych i podgrzanych żółtek, ubijać masę do zgęstnienia. Z białek ubić pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie wymieszać z masą na suflet, wyłożyć na ogniotrwały półmisek wysmarowany masłem, zapiec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min. Upieczony suflet podawać na gorąco, posypany cukrem pudrem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650