Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 1
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Krem karmelowy

Podobnie przygotowuje się krem kawowy, do którego zamiast karmelu dodaje się kilka łyżek mocnego naparu z 2 dag zmielonej kawy.

Składniki:
  • cukier, 2 dag
  • jajka, 3 szt.
  • żelatyna, 1 dag
  • śmietanka kremowa, 10 dag
  • mleko, 0.25 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Śmietankę oziębić w chłodziarce lub chłodnym pomieszczeniu. Przygotować żelatynę i karmel. Żółtka utrzeć z cukrem na parzdo białości i wlewać do nich stopniowo gorące mleko, ubijając trzepaczką. Gęstniejącą masę połączyć — stale ubijając — z karmelem i żelatyną. Śmietankę ubić trzepaczką lub w mikserze na puszystą masę, białka ubić na sztywną pianę. Do przestudzone masy z żółtek i mleka dodawać stopniowo pianę z białek i ubitej śmietankę, stale ubijając. Gęstniejący krem przełożyć do salaterki albo wyporcjować do kompotierek i zastudzić w chłodnym miejscu. Krem podawać przybrany małymi biszkopcikami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650