Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Mus z jabłek

Mus jabłkowy można też przyrządzić z jabłek surowych, startych na tarce o małych otworach.

Składniki:
  • jabłko, 40 dag
  • cukier puder, 10 dag
  • białka, 3 szt.
  • żelatyna, 2 dag
  •  
Sposób przygotowania

Jabłka umyć, upiec w piekarniku, przetrzeć przez sito, dodać część cukru. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem pudrem. Przecier z jabłek połączyć z pianą i rozpuszczna żelatyną, ubijać delikatnie trzepaczką do momentu, aż żeltyna zacznie krzepnąć. Mus wyłożyć na salaterkę lub wyporcjować do kompotierek, zastudzić. Podawać sam lub przybrany drobnymi ciasteczkami i świeżymi albo smażonymi owocami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650