|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ewlinaSzef Kuchni (880) Morele w galaretceMorele można zastąpić brzoskwinią, śliwkami Składniki:
Sposób przygotowaniaZ cukru i wody (3 szklanki) z dodatkiem goździków przygotować syrop. Owoce umyć, przepołowić, usunąć pestki, włożyć do gorącego, ale nie wrzącego syropu i przetrzymać je w nim 10—15 min. nie dopuszczając do wrzenia. Półmiękkie owoce wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć w szklanej salaterce lub w małych kompotierkach. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Przestudzony syrop przecedzić, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Gęstniejącym płynem zalać owoce w salaterce lub kompotierkach i zastudzić w chłodnym miejscu. Galaretkę można przybrać bitą śmietaną lub podawać z dodatkiem słodkiego sosu. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|