Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Morele w galaretce morele z galaretce.jpg
Morele w galaretce
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewlinaSzef Kuchni (880)

Morele w galaretce

Morele można zastąpić brzoskwinią, śliwkami

Składniki:
  • żelatyna, 2 dag
  • goździki, 2 szt.
  • cukier, 10 dag
  • morela, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Z cukru i wody (3 szklanki) z dodatkiem goździków przygotować syrop. Owoce umyć, przepołowić, usunąć pestki, włożyć do gorą­cego, ale nie wrzącego syropu i przetrzymać je w nim 10—15 min. nie dopuszczając do wrzenia. Półmiękkie owoce wyjąć łyżką ce­dzakową, ułożyć w szklanej salaterce lub w małych kompotier­kach. Żelatynę namoczyć, rozpuścić w małej ilości gorącej wody, zagotować. Przestudzony syrop przecedzić, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Gęstniejącym płynem zalać owoce w salaterce lub kompotierkach i zastudzić w chłodnym miejscu. Galaretkę można przybrać bitą śmietaną lub podawać z dodatkiem słodkiego sosu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650