|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: fanthomasSzef Kuchni (1060) Jabłka w sosie waniliowymW taki sam sposób można przygotować gruszki w kremie z tej samej proporcji składników. Składniki:
Sposób przygotowaniaJabłka umyć, obrać, pokrajać na połówki lub ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Z połowy cukru i 3/4 szklanki wody przygotować syrop, włożyć jabłka, ugotować na wpół miękko, ostudzić. Po ostudzeniu jabłka ostrożnie wyjąć z syropu i ułożyć w kompotierkach. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością zimne mleka, resztę mleka zagotować z przekrajaną wzdłuż wanilią i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszając zagotować. Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem i mieszając, powoli wlewać do nich mleko zagęszczone mąką oraz syrop, w którym gotowały się jabłka, ubijać masę do zgęstnienia. Wyporcjowane jabłka zalać gorącym sosem, ostudzić. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|