Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
fanthomasSzef Kuchni (1060)

Jabłka w sosie waniliowym

W taki sam sposób można przygotować gruszki w kremie z tej samej proporcji składników.

Składniki:
  • jabłko, 5 szt.
  • mleko, 1.5 szkl.
  • cukier, 8 dag
  • mąka ziemniaczana, 1 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • wanilia w laskach, 0.5 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać, pokrajać na połówki lub ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Z połowy cukru i 3/4 szklanki wody przygotować syrop, włożyć jabłka, ugotować na wpół miękko, ostudzić. Po ostudzeniu jabłka ostrożnie wyjąć z syropu i ułożyć w kompotierkach. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością zimne mleka, resztę mleka zagotować z przekrajaną wzdłuż wanilią i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę z mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszając zagotować. Żółtka utrzeć do białości z pozostałym cukrem i mieszając, powoli wlewać do nich mleko zagęszczone mąką oraz syrop, w którym gotowały się jabłka, ubijać masę do zgęstnienia. Wyporcjowane jabłka zalać gorącym sosem, ostudzić. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650