Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
fanthomasSzef Kuchni (1060)

Krupnik litewski

Podawać bardzo gorący w kieliszkach od wódki lub w ogrzanych małych filiżankach od czarnej kawy.

Składniki:
  • woda, 0.25 l
  • miód, 0.35 kg
  • spirytus, 0.25 l
  • wanilia w laskach, 0.25 szt.
  • gałka muszkatołowa, 0.25 szt.
  • cynamon, 1 dag
  • goździki, 2 szt.
  • skórka cytrynowa, 1 łyżecz.
  •  
Sposób przygotowania

Zagotować wodę z miodem, wrzucić do niej utłuczone przyprawy i gotować jeszcze kilka minut, po czym odstawić na pół godziny na brzegu płyty. Przecedzić, jeszcze raz zagotować i wrzący przelać do ogrzanego dzbanka z przykrywką (np. dzbanka do kawy). Dodać spirytus i szybko wymieszać.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650