Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewciaSzef Kuchni (850)

Czarna kawa

Można czarną kawę przyrządzić inaczej: całą ilość kawy zmięlonejwrzucić na wrzącą wodę i zaparzyć.

Składniki:
  • cukier, 8 dag
  • woda, 0.5 l
  • kawa ziarnista, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kawę zaparzyć w specjalnej maszynce do kawy. W razie braku maszynki należy połowę zmielonej kawy zalać zimną wodą w naczyniu używanym wyłącznie do gotowania kawy, gotować 2—3 minuty, dodać resztę kawy, zaparzyć, odstawić na bok płyty, szczelnie przykryć. Po 10 minutach zlewać napar przez sitko do nagrzanego imbryka lub nagrzanych filiżanek. Podawać kawę bardzo gorącą. Kawę naturalną można przyrządzić z domieszką cykorii figowej. Można ją podać z bitą śmietanką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650