Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zapiekanka z ziemniaków zapiekanka z ziemniaków.jpg
Zapiekanka z ziemniaków
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
iva78Kucharz (795)

Zapiekanka z ziemniaków

Podawać zapiekankę z dodatkiem surówki z marchwi i chrzanu.

Składniki:
  • ziemniak, 1 kg
  • por, 20 dag
  • jajka, 4 szt.
  • kiełbasa, 15 dag
  • masło, 2 dag
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • ogórek kwaszony, 2 szt.
  • śmietana, 0.25 l
  • natka pietruszki, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Ziemniaki, dokładnie wymyte, ugotować w skórkach, ostudzić i obrać. Pokrajać w niezbyt grube plastry. Pora dokładnie oczyścić, przyciąć twardą piętkę i ciemnozielone części liści, przekroić wzdłuż i dokładnie umyć. Osaczonego z wody pora pokrajać w cienkie półkrążki i krótko podsmażyć na tłuszczu. Ogórki kwaszone obrać ze skórki, pokrajać w plasterki. Jaja ugotować na twardo, pokroić w krążki. W naczyniu posmarowanym tłuszczem ułożyć warstwami ziemniaki, krążki jaj i kiełbasy, ogórka i podsmażonego pora, a na wierzchu znów ziemniaki. Warstwy ziemniaków osolić i oprószyć pieprzem. Potrawę zalać gęstą śmietaną i zapiec w piekarniku lub tylko mocno podgrzać na płycie. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650