Tekst i zdjęcie: iva78 - Kucharz (795) Zapiekanka z ziemniakówPodawać zapiekankę z dodatkiem surówki z marchwi i chrzanu. |
ziemniak, 1 kg
por, 20 dag
jajka, 4 szt.
kiełbasa, 15 dag
masło, 2 dag
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
ogórek kwaszony, 2 szt.
śmietana, 0.25 l
natka pietruszki, 1 szt.
Ziemniaki, dokładnie wymyte, ugotować w skórkach, ostudzić i obrać. Pokrajać w niezbyt grube plastry. Pora dokładnie oczyścić, przyciąć twardą piętkę i ciemnozielone części liści, przekroić wzdłuż i dokładnie umyć. Osaczonego z wody pora pokrajać w cienkie półkrążki i krótko podsmażyć na tłuszczu. Ogórki kwaszone obrać ze skórki, pokrajać w plasterki. Jaja ugotować na twardo, pokroić w krążki. W naczyniu posmarowanym tłuszczem ułożyć warstwami ziemniaki, krążki jaj i kiełbasy, ogórka i podsmażonego pora, a na wierzchu znów ziemniaki. Warstwy ziemniaków osolić i oprószyć pieprzem. Potrawę zalać gęstą śmietaną i zapiec w piekarniku lub tylko mocno podgrzać na płycie.