Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem.jpg
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
iva78Kucharz (795)

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Proponuje z sosem pomidorowym

Składniki:
  • ziemniak, 1 kg
  • cebula, 10 dag
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • boczek , 10 dag
  • smalec, 6 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać ze skórek i pokrajać na bardzo cienkie plasterki. Boczek pokrajać na kawałki, posiekać cebulę i czosnek. W rondlu stopić smalec, dodać boczek, cebulą i czosnek i poddusić pod przykryciem. Na to położyć plasterki ziemniaczane i chwilę podpiąć, nie mieszając. Następnie przykryć i dusić jeszcze 10—15 min. na małym ogniu. Gotową zapiekankę wyłożyć do góry dnem na półmisek lub talerz, przekroić na 4 części. Do tego podać w szklance sos pomidorowy z siekaną natką pietruszki. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650