|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ewciaSzef Kuchni (850) Opiekanki z grzybówOpiekanki z grzybów można podawać z ziemniakami, kaszą, makaronem, z dodatkiem różnych sosów i surówek z warzyw. Składniki:
Sposób przygotowaniaCebulę obrać, opłukać, pokrajać. Grzyby świeże oczyścić, opłukac i udusić z cebulą na części tłuszczu; grzyby suszone umyć ugotować w niewielkiej ilości wody z cebulą i odcedzić. Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie. Uduszone grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce, dodać jajo, sól, pieprz, posiekaną nać pietruszki oraz część tartej bułki i dokładnie wymieszać. Z masy uformować okrągłe placki grubości l cm, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Można na nie przeznaczyć grzyby twardsze, które podane w całości i większych kawałkach są mniej smaczne (np. kurki). |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|