Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewciaSzef Kuchni (850)

Opiekanki z grzybów

Opiekanki z grzybów można podawać z ziemniakami, kaszą, ma­karonem, z dodatkiem różnych sosów i surówek z warzyw.

Składniki:
  • świeży grzyb, 50 dag
  • tłuszcz, 10 dag
  • cebula, 5 dag
  • czerstwa bułka, 2 dag
  • jajka, 1 szt.
  • bułka tarta , 2 dag
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • natka pietruszki, 2 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Cebulę obrać, opłukać, pokrajać. Grzyby świeże oczyścić, opłukac i udusić z cebulą na części tłuszczu; grzyby suszone umyć ugotować w niewielkiej ilości wody z cebulą i odcedzić. Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie. Uduszone grzyby i odciśniętą bułkę zemleć w maszynce, dodać jajo, sól, pieprz, posiekaną nać pietruszki oraz część tartej bułki i dokładnie wymieszać. Z masy uformować okrągłe placki grubości l cm, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Można na nie przeznaczyć grzyby twardsze, które podane w całości i większych kawałkach są mniej smaczne (np. kurki). 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650