Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ewciaSzef Kuchni (850)

Marchew z groszkiem z grzankami

Tak samo postępujemy z fasolką szparagową i kalarepą

Składniki:
  • marchew, 40 dag
  • groszek zielony, 35 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • mąka , 1.5 dag
  • masło, 5 dag
  • bułka , 25 dag
  • mleko, 1.5 szkl.
  • jajka, 2 szt.
  • bułka tarta , 8 dag
  • tłuszcz, 10 dag
  •  
Sposób przygotowania

Pokrajaną w drobną kostkę marchewkę i groszek zalać dwiema szklankami wrzącej osolonej wody, dodać cukier (kostkę bulionu) i ugotować do miękkości, częściowo bez przykrycia. Oprószyć mąką, zago­tować, dodać surowe masło, posypać posiekanym koperkiem. Fasolkę szparagową lub młodą kalarepę należy rozdrobnić jak marchew. Czerstwą bułkę (z poprzedniego dnia) krajać w kromeczki grubości l cm, skropić mlekiem lub maczać w mleku, zanurzać w rozmąconym jaju, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Ułożyć obok warzyw na półmisku. Potrawę podawać jako samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650