Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Móżdżek po polsku II

Podawać z białym pieczywem.

Składniki:
  • móżdżek cielęcy, 60 dag
  • ocet, 2 łyżk.
  • mąka , 1 dag
  • wywar, 0.25 szkl.
  • masło, 5 dag
  • śmietana, 4 dag
  • bułka tarta , 2 dag
  • sok z cytryny, 0.5 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Do l l wrzącej wody wlać ocet, dodać sól, włożyć mózg i obgotować; gdy mózg zbieleje, odcedzić wodę i pozostawić go do ostygnięcia. Mózg obrać z błon, zakrzepłej krwi, usunąć drobne kostki, po czym drobno posiekać. Mąkę roz­mącić z zimnym wywarem, zagotować, dodać łyżeczkę masła lub margaryny oraz posiekany mózg. Wszystkie składniki rozgrzać, przyprawić solą i sokiem z cytryny, dodać śmietanę i wymieszać. Tartą bułkę zrumienić, dodać pozostałe masło lub margarynę i polać mózg. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650