Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Brizol

Podawać z ziemniakami puree

Składniki:
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • masło, 2 dag
  • smalec, 4 dag
  • mąka , 1 dag
  • polędwica wołowa, 60 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ze schabu usunąć kości i nadmiar tłuszczu. Mięso pokrajać w poprzek włókien na 4 równe części i rozbić na płaty grubości ok. 0,5 cm, nadając im okrągły kształt. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Płaty mięsa posypać solą, mielonym pieprzem i mąką; kłaść je na silnie rozgrzany tłuszcz, zsuwając ostrożnie z deski. Usma­żyć z obydwu stron (odwracać za pomocą łopatki i widelca). Pod koniec smażenia dodać masło i dosmażyć brizole na słabszym ogniu. Podawać z ziemniakami puree polanymi tłuszczem ze smażenia i posypanymi posiekaną nacią pietruszki lub z frytkami oraz ze smażonymi pieczarkami, zielonym groszkiem, ogórkiem konser­wowym lub sałatką z pomidorów i cebuli. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650