Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) BrizolPodawać z ziemniakami puree |
mielony pieprz, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
masło, 2 dag
smalec, 4 dag
mąka , 1 dag
polędwica wołowa, 60 dag
Ze schabu usunąć kości i nadmiar tłuszczu. Mięso pokrajać w poprzek włókien na 4 równe części i rozbić na płaty grubości ok. 0,5 cm, nadając im okrągły kształt. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Płaty mięsa posypać solą, mielonym pieprzem i mąką; kłaść je na silnie rozgrzany tłuszcz, zsuwając ostrożnie z deski. Usmażyć z obydwu stron (odwracać za pomocą łopatki i widelca). Pod koniec smażenia dodać masło i dosmażyć brizole na słabszym ogniu. Podawać z ziemniakami puree polanymi tłuszczem ze smażenia i posypanymi posiekaną nacią pietruszki lub z frytkami oraz ze smażonymi pieczarkami, zielonym groszkiem, ogórkiem konserwowym lub sałatką z pomidorów i cebuli.