Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zając po polsku zając.jpg
Zając po polsku
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Zając po polsku

Przed podaniem dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami i buraczkami lub ćwikłą.

  • Sposób przygotowania: pieczone
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • śmietana, 15 dag
  • karmel, 2 łyżk.
  • mąka , 1 dag
  • smalec, 4 dag
  • słonina, 10 dag
  • ocet, 1 szkl.
  • sól, 1 szczypta
  • jałowiec, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • liście laurowe, 1 szt.
  • cebula, 8 dag
  • comber zajęczy, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować marynatę: 2 szklanki wody zagotować z pokrajaną cebulą i przyprawami, a gdy ostygnie, dodać ocet. Marynatą za­lać mięso i pozostawić je w chłodnym miejscu na 2—3 dni. Mięso wyjąć z marynaty, usunąć z niego błony, naszpikować paskami słoniny, osolić i ułożyć w naczyniu do pieczenia wraz ze smal­cem. Umieścić w nagrzanym piekarniku i upiec do miękkości, polewając tłuszczem i wodą. Do sosu dodać mąkę rozprowadzoną zimną wodą oraz karmel i piec przez kilka minut, polewając zająca sosem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650