Tekst i zdjęcie: maQ - Szef Kuchni (1180) Zając po polskuPrzed podaniem dodać śmietanę. Podawać z ziemniakami i buraczkami lub ćwikłą. |
Sposób przygotowania: pieczone
na Wielkanoc
śmietana, 15 dag
karmel, 2 łyżk.
mąka , 1 dag
smalec, 4 dag
słonina, 10 dag
ocet, 1 szkl.
sól, 1 szczypta
jałowiec, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
liście laurowe, 1 szt.
cebula, 8 dag
comber zajęczy, 1 szt.
Przygotować marynatę: 2 szklanki wody zagotować z pokrajaną cebulą i przyprawami, a gdy ostygnie, dodać ocet. Marynatą zalać mięso i pozostawić je w chłodnym miejscu na 2—3 dni. Mięso wyjąć z marynaty, usunąć z niego błony, naszpikować paskami słoniny, osolić i ułożyć w naczyniu do pieczenia wraz ze smalcem. Umieścić w nagrzanym piekarniku i upiec do miękkości, polewając tłuszczem i wodą. Do sosu dodać mąkę rozprowadzoną zimną wodą oraz karmel i piec przez kilka minut, polewając zająca sosem.