Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kotlety schabowe na rożnie schab-na-grilu.jpg
Kotlety schabowe na rożnie
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
maQSzef Kuchni (1180)

Kotlety schabowe na rożnie

Może być również z kiełbasy zwyczajnej lub wątróbki

Składniki:
  • schab , 50 dag
  • sól, 1 szczypta
  • mielona papryka, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, pokrajać w poprzek włókien na 4—5 plastrów, rozbić tłuczkiem zwilżonym w wodzie i natrzeć przyprawami z obydwu stron. Plastry ułożyć płasko na rożnie (jednocześnie mieszczą się przeważnie dwa), wsunąć do nagrzanego urządzenia i upiec do silnego zrumienienia, po czym obrócić i upiec tak samo odwrotną stronę kotletów. Podawać na gorąco z ziemniakami i z surówką. Kiełbasę zwykłą można upiec na rożnie w kawałkach długości ok. 15 cm, przekrajanych wzdłuż. Do kiełbasy nie stosuje się przypraw. Wątróbkę pokrajaną na duże, dość cienkie plastry piecze się na rożnie podobnie jak kiełbasę. Należy ją solić po upieczeniu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650