Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Szparagi z wody szparagi.jpg
Szparagi z wody
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Szparagi z wody

Szparagi można polać sosem

Składniki:
  • masło, 5 dag
  • bułka tarta , 2 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • szparaga, 75 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ze świeżych, białych, grubych szparagów o jasnych główkach oskrobać skórkę (przy łebkach cieniej), związać w pęczki, włożyć do wrzącej osolonej i osłodzonej wody, gotować najlepiej w pozycji pionowej, aby łebki wystawały ponad wodę, ponieważ delikatne i ugotują się w parze. Po ugotowaniu do miękkości o cedzić, osaczyć, ułożyć na półmisku główkami do środka, posyp zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem. Mniej dorodne szparagi można po ugotowaniu polewać sosem sporządzonym na białej zasmażce. Sos rozprowadzić wywarem ze szparagów i przyprawić sokiem z cytryny. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650