![]() |
Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Szparagi z wodySzparagi można polać sosem |
masło, 5 dag
bułka tarta , 2 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
szparaga, 75 dag
Ze świeżych, białych, grubych szparagów o jasnych główkach oskrobać skórkę (przy łebkach cieniej), związać w pęczki, włożyć do wrzącej osolonej i osłodzonej wody, gotować najlepiej w pozycji pionowej, aby łebki wystawały ponad wodę, ponieważ delikatne i ugotują się w parze. Po ugotowaniu do miękkości o cedzić, osaczyć, ułożyć na półmisku główkami do środka, posyp zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem. Mniej dorodne szparagi można po ugotowaniu polewać sosem sporządzonym na białej zasmażce. Sos rozprowadzić wywarem ze szparagów i przyprawić sokiem z cytryny.