Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Buraki naciowe z wody

Można również obłożyć plasterkami wędzonego smażonego boczku i polać tłuszczem z wytopienia.

Składniki:
  • botwina, 1 kg
  • cukier, 1 szczypta
  • sól, 1 szczypta
  • bułka tarta , 3 dag
  • masło, 5 dag
  •  
Sposób przygotowania

Liście buraka naciowego wraz z ogonkami (portulaki z łodyżkami) oczyścić i starannie opłukać. Każdy liść złożyć wzdłuż na pół, wyciąć ogonki wraz z grubymi nerwami liściowym włożyć je do wrzącej, osolonej i lekko ocukrzonej wody i ugotować do miękkości. Po osaczeniu z wody ułożyć równo na ogrzanym półmisku jak szparagi, przykryć, postawić na garnku z gotującą wodą. Do pozostałego wrzącego wywaru włożyć liść i szybko ugotować bez przykrycia. Liście wybrać, odcedzić, ułożyć po obu stronach ogonków lub łodyg na półmisku. Podawać z surowym masłem lub posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650