Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Buraki naciowe z wodyMożna również obłożyć plasterkami wędzonego smażonego boczku i polać tłuszczem z wytopienia. |
botwina, 1 kg
cukier, 1 szczypta
sól, 1 szczypta
bułka tarta , 3 dag
masło, 5 dag
Liście buraka naciowego wraz z ogonkami (portulaki z łodyżkami) oczyścić i starannie opłukać. Każdy liść złożyć wzdłuż na pół, wyciąć ogonki wraz z grubymi nerwami liściowym włożyć je do wrzącej, osolonej i lekko ocukrzonej wody i ugotować do miękkości. Po osaczeniu z wody ułożyć równo na ogrzanym półmisku jak szparagi, przykryć, postawić na garnku z gotującą wodą. Do pozostałego wrzącego wywaru włożyć liść i szybko ugotować bez przykrycia. Liście wybrać, odcedzić, ułożyć po obu stronach ogonków lub łodyg na półmisku. Podawać z surowym masłem lub posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.