|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855) Kuropatwy duszone w sosie śmietanowymTak samo przyrządza się potrawę z innych dzikich ptaków.
Składniki:
Sposób przygotowaniaOczyszczone kuropatwy opłukać, osuszyć, naszpikować paskami słoniny, osolić wewnątrz i z zewnątrz, po czym obłożyć smalcem i umieścić w gorącym piekarniku. Zrumienione kuropatwy wyjąć z piekarnika, a gdy przestygną, przekrajać na połówki i włożyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać ziarnka jałowca, wlać pół szklanki wody i udusić, uzupełniając odparowaną wodę. Do miękkich kuropatw dodać śmietanę i sok z cytryny. Podawać z ziemniakami puree i sałatą lub buraczkami. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|