Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855)

Kuropatwy duszone w sosie śmietanowym

Tak samo przyrządza się potrawę z innych dzikich ptaków.

  • Sposób przygotowania: duszone
Składniki:
  • sok z cytryny, 1 łyżk.
  • śmietana, 15 dag
  • sól, 1 szczypta
  • jałowiec, 4 szt.
  • smalec, 4 dag
  • słonina, 4 dag
  • kuropatwa, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Oczyszczone kuropatwy opłukać, osuszyć, naszpikować paskami słoniny, osolić wewnątrz i z zewnątrz, po czym obłożyć smalcem i umieścić w gorącym piekarniku. Zrumienione kuropatwy wy­jąć z piekarnika, a gdy przestygną, przekrajać na połówki i wło­żyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać ziarnka jałowca, wlać pół szklanki wody i udusić, uzupełniając odparowaną wodę. Do miękkich kuropatw dodać śmietanę i sok z cytryny. Podawać z ziemniakami puree i sałatą lub buraczkami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650