Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Flaki Flaki.jpg
Flaki
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855)

Flaki

Flaki można też przygotować z pulpetami.

Składniki:
  • flaczki wołowe, 1 kg
  • wołowina , 50 dag
  • włoszczyzna, 50 dag
  • marchew, 5 dag
  • pietruszka, 5 dag
  • seler, 5 dag
  • tarty ser, 2 łyżk.
  • masło, 2 dag
  • sól, 1 szczypta
  • liście laurowe, 1 szt.
  • ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
  • majeranek, 1 szczypta
  • mielona papryka, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Flaki bardzo dokładnie wyszorować szczotką lub zeskrobać no­żem, płucząc je kilkakrotnie w ciepłej wodzie. Zupełnie czyste flaki zalać dużą ilością zimnej wody i moczyć przez kilka godzin, zmieniając wodę 2—3 razy. Umieścić je w dużym rondlu, wlać zimną wodę i za­gotować, po czym wodę odlać, a flaki wypłukać w zimnej wodzie, umieścić ponownie w rondlu, dodać sól i połowę włoszczyzny, wlać zimną wodę i ugotować powoli do miękkości (ok. 4 godz.). Z wołowiny z kością i pozostałej włoszczyzny, z dodatkiem soli, liścia laurowego, angielskiego ziela i papryki ugotować esencjonalny wywar; odcedzić. Wołowinę zużyć do przygotowania innej potrawy, pozostałe składniki odrzucić. Marchew, pietruszkę i seler pokrajać w cienkie paseczki i udusić z masłem lub margaryną. Ugotowane flaki pozostawić do ostygnięcia, wyjąć z wywaru (wywar wylać, włoszczyznę odrzucić), pokrajać na desc w bardzo cienkie paseczki, połączyć je z wywarem z wołowin oraz z uduszonymi jarzynami, zagotować, dodać przypraw w umiarkowanych ilościach i posypać utartym serem. Podawać na gorąco z białym pieczywem. Przyprawy podać w oddzielnych naczyniach. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650