Tekst i zdjęcie: Portalkucharski - Platynowy Szef Kuchni (6855)

Flaki

Flaki można też przygotować z pulpetami.

Składniki:

flaczki wołowe, 1 kg

wołowina , 50 dag

włoszczyzna, 50 dag

marchew, 5 dag

pietruszka, 5 dag

seler, 5 dag

tarty ser, 2 łyżk.

masło, 2 dag

sól, 1 szczypta

liście laurowe, 1 szt.

ziele angielskie ziarnka, 3 szt.

majeranek, 1 szczypta

mielona papryka, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Flaki bardzo dokładnie wyszorować szczotką lub zeskrobać no­żem, płucząc je kilkakrotnie w ciepłej wodzie. Zupełnie czyste flaki zalać dużą ilością zimnej wody i moczyć przez kilka godzin, zmieniając wodę 2—3 razy. Umieścić je w dużym rondlu, wlać zimną wodę i za­gotować, po czym wodę odlać, a flaki wypłukać w zimnej wodzie, umieścić ponownie w rondlu, dodać sól i połowę włoszczyzny, wlać zimną wodę i ugotować powoli do miękkości (ok. 4 godz.). Z wołowiny z kością i pozostałej włoszczyzny, z dodatkiem soli, liścia laurowego, angielskiego ziela i papryki ugotować esencjonalny wywar; odcedzić. Wołowinę zużyć do przygotowania innej potrawy, pozostałe składniki odrzucić. Marchew, pietruszkę i seler pokrajać w cienkie paseczki i udusić z masłem lub margaryną. Ugotowane flaki pozostawić do ostygnięcia, wyjąć z wywaru (wywar wylać, włoszczyznę odrzucić), pokrajać na desc w bardzo cienkie paseczki, połączyć je z wywarem z wołowin oraz z uduszonymi jarzynami, zagotować, dodać przypraw w umiarkowanych ilościach i posypać utartym serem. Podawać na gorąco z białym pieczywem. Przyprawy podać w oddzielnych naczyniach.