Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka jarzynowa

Przybrać sezonowymi dodatkami warzywnymi

Składniki:
  • fasola, 10 dag
  • marchew, 15 dag
  • seler, 10 dag
  • pietruszka, 5 dag
  • ziemniak, 25 dag
  • ryż , 10 dag
  • ogórek kwaszony, 10 dag
  • jabłko, 10 dag
  • cebula, 5 dag
  • majonez, 15 dag
  • śmietana, 15 dag
  • musztarda, 3 dag
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • sok z cytryny, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Ugotowaną fasolę lub zielony groszek konserwowy odsączyć na sicie. Wywar z fasoli zużyć do zupy. Włoszczyznę z wywaru lub specjalnie ugotowane warzywa oraz ogórki, jabłka i cebulę po krajać w drobną kostkę, skropić kwasem. Ziemniaki ugotować w skórkach obrać, pokrajać w nieco grubszą kostkę. Zamiast ziemniaków można dodawać ryż ugotowany na sypko lub w duże ilości wody, jak makaron. Po ugotowaniu ryż przelać zimną wód i odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z częścią sosu majonezowego lub śmietanowo-musztardowego, doprawić. Pozostałym sosem polać sałatkę po wierzchu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650