Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Sałatka jarzynowaPrzybrać sezonowymi dodatkami warzywnymi |
fasola, 10 dag
marchew, 15 dag
seler, 10 dag
pietruszka, 5 dag
ziemniak, 25 dag
ryż , 10 dag
ogórek kwaszony, 10 dag
jabłko, 10 dag
cebula, 5 dag
majonez, 15 dag
śmietana, 15 dag
musztarda, 3 dag
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
sok z cytryny, 1 łyżk.
Ugotowaną fasolę lub zielony groszek konserwowy odsączyć na sicie. Wywar z fasoli zużyć do zupy. Włoszczyznę z wywaru lub specjalnie ugotowane warzywa oraz ogórki, jabłka i cebulę po krajać w drobną kostkę, skropić kwasem. Ziemniaki ugotować w skórkach obrać, pokrajać w nieco grubszą kostkę. Zamiast ziemniaków można dodawać ryż ugotowany na sypko lub w duże ilości wody, jak makaron. Po ugotowaniu ryż przelać zimną wód i odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z częścią sosu majonezowego lub śmietanowo-musztardowego, doprawić. Pozostałym sosem polać sałatkę po wierzchu.