Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Sałatka jarzynowa

Przybrać sezonowymi dodatkami warzywnymi

Składniki:

fasola, 10 dag

marchew, 15 dag

seler, 10 dag

pietruszka, 5 dag

ziemniak, 25 dag

ryż , 10 dag

ogórek kwaszony, 10 dag

jabłko, 10 dag

cebula, 5 dag

majonez, 15 dag

śmietana, 15 dag

musztarda, 3 dag

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

sok z cytryny, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Ugotowaną fasolę lub zielony groszek konserwowy odsączyć na sicie. Wywar z fasoli zużyć do zupy. Włoszczyznę z wywaru lub specjalnie ugotowane warzywa oraz ogórki, jabłka i cebulę po krajać w drobną kostkę, skropić kwasem. Ziemniaki ugotować w skórkach obrać, pokrajać w nieco grubszą kostkę. Zamiast ziemniaków można dodawać ryż ugotowany na sypko lub w duże ilości wody, jak makaron. Po ugotowaniu ryż przelać zimną wód i odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać z częścią sosu majonezowego lub śmietanowo-musztardowego, doprawić. Pozostałym sosem polać sałatkę po wierzchu.