|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660) Zapiekanka z kaszy jaglanej z dżemem borówkowymTak samo można przygotować zapiekankę z ryżu z innym dżemem. Składniki:
Sposób przygotowaniaKaszę ugotować na sypko na mleku z taką samą ilością wody. Przygotować masę z tłuszczu, cukru i żółtek. Gdy będzie dobrze utarta, dodać ostudzoną kaszę, drobno pokrajaną skórkę pomarańczową oraz ubitą pianę; wymieszać. Płaski rondel wysmarować tłuszczem tak, aby pierwszą i ostatnią warstwę stanowiła kasza. Powierzchnię masy wygładzić, wstawić do piekarnika (temperatura 240°C) na 30 min. lub upiec w prodiżu. Zapiekankę podawać na gorąco posypaną cukrem pudrem z wanilią lub z bitą śmietaną. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|