Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Zapiekanka z kaszy jaglanej z dżemem borówkowym

Tak samo można przygotować zapiekankę z ryżu z innym dżemem.

Składniki:
  • kasza jaglana , 20 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • masło, 3 dag
  • jajka, 2 szt.
  • cukier, 10 dag
  • dżem, 25 dag
  • skórka pomarańczowa, 10 dag
  • sól, 1 szczypta
  • bułka tarta , 1 dag
  • tłuszcz, 1 dag
  •  
Sposób przygotowania

Kaszę ugotować na sypko na mleku z taką samą ilością wody. Przygotować masę z tłuszczu, cukru i żółtek. Gdy będzie dobrze utarta, dodać ostudzoną kaszę, drobno pokrajaną skórkę poma­rańczową oraz ubitą pianę; wymieszać. Płaski rondel wysmarować tłuszczem tak, aby pierwszą i ostatnią warstwę stanowiła kasza. Powierzchnię masy wygładzić, wstawić do piekarnika (tempera­tura 240°C) na 30 min. lub upiec w prodiżu. Zapiekankę podawać na gorąco posypaną cukrem pudrem z wanilią lub z bitą śmietaną.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650