Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Zapiekanka z kaszy jaglanej z dżemem borówkowymTak samo można przygotować zapiekankę z ryżu z innym dżemem. |
kasza jaglana , 20 dag
mleko, 1 szkl.
masło, 3 dag
jajka, 2 szt.
cukier, 10 dag
dżem, 25 dag
skórka pomarańczowa, 10 dag
sól, 1 szczypta
bułka tarta , 1 dag
tłuszcz, 1 dag
Kaszę ugotować na sypko na mleku z taką samą ilością wody. Przygotować masę z tłuszczu, cukru i żółtek. Gdy będzie dobrze utarta, dodać ostudzoną kaszę, drobno pokrajaną skórkę pomarańczową oraz ubitą pianę; wymieszać. Płaski rondel wysmarować tłuszczem tak, aby pierwszą i ostatnią warstwę stanowiła kasza. Powierzchnię masy wygładzić, wstawić do piekarnika (temperatura 240°C) na 30 min. lub upiec w prodiżu. Zapiekankę podawać na gorąco posypaną cukrem pudrem z wanilią lub z bitą śmietaną.