Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Zapiekanka z kaszy jaglanej z dżemem borówkowym

Tak samo można przygotować zapiekankę z ryżu z innym dżemem.

Składniki:

kasza jaglana , 20 dag

mleko, 1 szkl.

masło, 3 dag

jajka, 2 szt.

cukier, 10 dag

dżem, 25 dag

skórka pomarańczowa, 10 dag

sól, 1 szczypta

bułka tarta , 1 dag

tłuszcz, 1 dag

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować na sypko na mleku z taką samą ilością wody. Przygotować masę z tłuszczu, cukru i żółtek. Gdy będzie dobrze utarta, dodać ostudzoną kaszę, drobno pokrajaną skórkę poma­rańczową oraz ubitą pianę; wymieszać. Płaski rondel wysmarować tłuszczem tak, aby pierwszą i ostatnią warstwę stanowiła kasza. Powierzchnię masy wygładzić, wstawić do piekarnika (tempera­tura 240°C) na 30 min. lub upiec w prodiżu. Zapiekankę podawać na gorąco posypaną cukrem pudrem z wanilią lub z bitą śmietaną.