Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z grzybami suszonymi

Sos grzybowy można zrobić na pozostałym wywarze z grzybów

Składniki:
  • kasza jęczmienna , 25 dag
  • seler, 10 dag
  • suszony grzyb, 3 dag
  • cebula, 15 dag
  • smalec, 5 dag
  • jajka, 1 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • tłuszcz, 1 dag
  • bułka tarta , 1 dag
  • koperek, 1 łyżk.
  • sos grzybowy, 2 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Grzyby opłukać kilka razy w ciepłej wodzie, ugotować z częścią cebuli, następnie pokrajać w cienkie paski. Selery umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zagotować wodę(2,5 szklanki), dodać selery i opłukaną kaszę, osolić i ugotowai na sypko. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i pod smażyć na jasnozłoty kolor. Do przestudzonej kaszy dodać roz mącone jajo, cebulę i grzyby; wymieszać, przyprawić do smaki i posypać posiekaną zieleniną. Masę włożyć do przygotowane formy i zapiec w piekarniku (temperatura 240°C). Zapiekankę podawać polaną sosem grzybowym i surówką. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650