Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej z grzybami suszonymi

Sos grzybowy można zrobić na pozostałym wywarze z grzybów

Składniki:

kasza jęczmienna , 25 dag

seler, 10 dag

suszony grzyb, 3 dag

cebula, 15 dag

smalec, 5 dag

jajka, 1 szt.

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

tłuszcz, 1 dag

bułka tarta , 1 dag

koperek, 1 łyżk.

sos grzybowy, 2 szkl.

Sposób przygotowania:

Grzyby opłukać kilka razy w ciepłej wodzie, ugotować z częścią cebuli, następnie pokrajać w cienkie paski. Selery umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zagotować wodę(2,5 szklanki), dodać selery i opłukaną kaszę, osolić i ugotowai na sypko. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i pod smażyć na jasnozłoty kolor. Do przestudzonej kaszy dodać roz mącone jajo, cebulę i grzyby; wymieszać, przyprawić do smaki i posypać posiekaną zieleniną. Masę włożyć do przygotowane formy i zapiec w piekarniku (temperatura 240°C). Zapiekankę podawać polaną sosem grzybowym i surówką.