Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Budyń z ryżu z pieczarkami

Budyń ten można podawać na gorąco, jako główne danie lub przystawkę, z sosem śmietanowym albo polany masłem z tartą bułką

Składniki:
  • jajka, 5 szt.
  • masło, 5 dag
  • pieczarka, 10 dag
  • cebula, 10 dag
  • ryż , 25 dag
  • śmietana, 6 dag
  • sól, 1 szczypta
  • mielony pieprz, 1 szczypta
  • koperek, 1 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Pieczarki starannie umyć i pokrajać w cienkie paski. Połowę cebuli pokrajać w drobną kostkę. Część tłuszczu rozgrzać i udusić na nim cebulę i pieczarki. Pozostałą cebulę dodać do ryżu, wlać wodę (2 szklanki) i ugotować na półsypko. Pozostałe masło, śmie­tanę, żółtka, sól i pieprz utrzeć na pulchną masę, połączyć z prze­studzonym ryżem, pieczarkami, ubitą z białek pianą i zieleniną. Masę wyłożyć do formy i ugotować. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650