Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Budyń z ryżu z pieczarkamiBudyń ten można podawać na gorąco, jako główne danie lub przystawkę, z sosem śmietanowym albo polany masłem z tartą bułką |
jajka, 5 szt.
masło, 5 dag
pieczarka, 10 dag
cebula, 10 dag
ryż , 25 dag
śmietana, 6 dag
sól, 1 szczypta
mielony pieprz, 1 szczypta
koperek, 1 łyżk.
Pieczarki starannie umyć i pokrajać w cienkie paski. Połowę cebuli pokrajać w drobną kostkę. Część tłuszczu rozgrzać i udusić na nim cebulę i pieczarki. Pozostałą cebulę dodać do ryżu, wlać wodę (2 szklanki) i ugotować na półsypko. Pozostałe masło, śmietanę, żółtka, sól i pieprz utrzeć na pulchną masę, połączyć z przestudzonym ryżem, pieczarkami, ubitą z białek pianą i zieleniną. Masę wyłożyć do formy i ugotować.