Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Budyń z ryżu z pieczarkami

Budyń ten można podawać na gorąco, jako główne danie lub przystawkę, z sosem śmietanowym albo polany masłem z tartą bułką

Składniki:

jajka, 5 szt.

masło, 5 dag

pieczarka, 10 dag

cebula, 10 dag

ryż , 25 dag

śmietana, 6 dag

sól, 1 szczypta

mielony pieprz, 1 szczypta

koperek, 1 łyżk.

Sposób przygotowania:

Pieczarki starannie umyć i pokrajać w cienkie paski. Połowę cebuli pokrajać w drobną kostkę. Część tłuszczu rozgrzać i udusić na nim cebulę i pieczarki. Pozostałą cebulę dodać do ryżu, wlać wodę (2 szklanki) i ugotować na półsypko. Pozostałe masło, śmie­tanę, żółtka, sól i pieprz utrzeć na pulchną masę, połączyć z prze­studzonym ryżem, pieczarkami, ubitą z białek pianą i zieleniną. Masę wyłożyć do formy i ugotować.