Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660)

Babka z kaszy manny

Podawać polewając każdą porcję sokiem lub ubitą śmietanką z cukrem.

Składniki:
  • kasza manna , 30 dag
  • mleko, 2 szkl.
  • jajka, 4 szt.
  • cukier, 200 dag
  • tłuszcz, 1 dag
  • bułka tarta , 1 dag
  • sok owocowy, 3 łyżk.
  • śmietana, 25 dag
  • cukier wanilinowy, 1 szt.
  • cukier puder, 3 dag
  •  
Sposób przygotowania

Jaja wybić do emaliowanej miski, dodać cukier, postawić na rondlu z wrzącą wodą i ubijać trzepaczką, aż do zgęstnienia. Gdy masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość, zdjąć z rondla i dalej ubijać do ostudzenia. Następnie wsypywać po trochu kaszę, lekko mieszając. Tak przygotowaną masę włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i zapiec w piekarniku. Gdy babka lekko się zrumieni, zalać ją przegotowanym ciepłym mlekiem i ponownie wstawić do piekarnika. Wyjąć, gdy babka wchłonie mleko. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650