Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Babka z kaszy manny

Podawać polewając każdą porcję sokiem lub ubitą śmietanką z cukrem.

Składniki:

kasza manna , 30 dag

mleko, 2 szkl.

jajka, 4 szt.

cukier, 200 dag

tłuszcz, 1 dag

bułka tarta , 1 dag

sok owocowy, 3 łyżk.

śmietana, 25 dag

cukier wanilinowy, 1 szt.

cukier puder, 3 dag

Sposób przygotowania:

Jaja wybić do emaliowanej miski, dodać cukier, postawić na rondlu z wrzącą wodą i ubijać trzepaczką, aż do zgęstnienia. Gdy masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość, zdjąć z rondla i dalej ubijać do ostudzenia. Następnie wsypywać po trochu kaszę, lekko mieszając. Tak przygotowaną masę włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i zapiec w piekarniku. Gdy babka lekko się zrumieni, zalać ją przegotowanym ciepłym mlekiem i ponownie wstawić do piekarnika. Wyjąć, gdy babka wchłonie mleko.