Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Babka z kaszy mannyPodawać polewając każdą porcję sokiem lub ubitą śmietanką z cukrem. |
kasza manna , 30 dag
mleko, 2 szkl.
jajka, 4 szt.
cukier, 200 dag
tłuszcz, 1 dag
bułka tarta , 1 dag
sok owocowy, 3 łyżk.
śmietana, 25 dag
cukier wanilinowy, 1 szt.
cukier puder, 3 dag
Jaja wybić do emaliowanej miski, dodać cukier, postawić na rondlu z wrzącą wodą i ubijać trzepaczką, aż do zgęstnienia. Gdy masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość, zdjąć z rondla i dalej ubijać do ostudzenia. Następnie wsypywać po trochu kaszę, lekko mieszając. Tak przygotowaną masę włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy i zapiec w piekarniku. Gdy babka lekko się zrumieni, zalać ją przegotowanym ciepłym mlekiem i ponownie wstawić do piekarnika. Wyjąć, gdy babka wchłonie mleko.