Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Zupa grochowa Zupa grochowa.jpg
Zupa grochowa
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gumlaKSzef Kuchni (1055)

Zupa grochowa

Podaje się z grzankami z bułki lub chleba.

Składniki:
  • majeranek, 1 łyżecz.
  • ząbek czosnku, 1 szt.
  • tłuszcz, 3 dag
  • mąka , 3 dag
  • włoszczyzna, 15 dag
  • boczek wędzony, 10 dag
  • groch, 40 dag
  •  
Sposób przygotowania

Ugotować umyty i namoczony (najlepiej w letniej przegotowa­nej wodzie przez noc) groch. Boczek umyć, zalać wrzącą wodą, podgotować. Dodać do niego umytą i oczyszczoną włoszczyznę, razem gotować. Gdy warzywa i boczek będą miękkie, wywar przecedzić. Groch i włoszczyznę przetrzeć do wywaru, boczek pokrajać w kostkę, włożyć do zupy. Z mąki i tłuszczu zrobić ru­mianą zasmażkę, podprawić nią zupę. Czosnek obrać, umyć, dro­bno posiekać, rozetrzeć z solą, dodać do zupy. Wsypać maje­ranek. Zupę grochową podaje się z grzankami z bułki lub chleba. Można ją również podać z pokrajanymi w grubą kostkę, ugotowanymi w wywarze ziemniakami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650