|
|||||||||||||||||
Składniki:
Sposób przygotowaniaUgotować umyty i namoczony (najlepiej w letniej przegotowanej wodzie przez noc) groch. Boczek umyć, zalać wrzącą wodą, podgotować. Dodać do niego umytą i oczyszczoną włoszczyznę, razem gotować. Gdy warzywa i boczek będą miękkie, wywar przecedzić. Groch i włoszczyznę przetrzeć do wywaru, boczek pokrajać w kostkę, włożyć do zupy. Z mąki i tłuszczu zrobić rumianą zasmażkę, podprawić nią zupę. Czosnek obrać, umyć, drobno posiekać, rozetrzeć z solą, dodać do zupy. Wsypać majeranek. Zupę grochową podaje się z grzankami z bułki lub chleba. Można ją również podać z pokrajanymi w grubą kostkę, ugotowanymi w wywarze ziemniakami. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|