Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055)

Zupa grochowa

Podaje się z grzankami z bułki lub chleba.

Składniki:

majeranek, 1 łyżecz.

ząbek czosnku, 1 szt.

tłuszcz, 3 dag

mąka , 3 dag

włoszczyzna, 15 dag

boczek wędzony, 10 dag

groch, 40 dag

Sposób przygotowania:

Ugotować umyty i namoczony (najlepiej w letniej przegotowa­nej wodzie przez noc) groch. Boczek umyć, zalać wrzącą wodą, podgotować. Dodać do niego umytą i oczyszczoną włoszczyznę, razem gotować. Gdy warzywa i boczek będą miękkie, wywar przecedzić. Groch i włoszczyznę przetrzeć do wywaru, boczek pokrajać w kostkę, włożyć do zupy. Z mąki i tłuszczu zrobić ru­mianą zasmażkę, podprawić nią zupę. Czosnek obrać, umyć, dro­bno posiekać, rozetrzeć z solą, dodać do zupy. Wsypać maje­ranek. Zupę grochową podaje się z grzankami z bułki lub chleba. Można ją również podać z pokrajanymi w grubą kostkę, ugotowanymi w wywarze ziemniakami.