Tekst i zdjęcie: gumlaK - Szef Kuchni (1055) Zupa grochowaPodaje się z grzankami z bułki lub chleba. |
majeranek, 1 łyżecz.
ząbek czosnku, 1 szt.
tłuszcz, 3 dag
mąka , 3 dag
włoszczyzna, 15 dag
boczek wędzony, 10 dag
groch, 40 dag
Ugotować umyty i namoczony (najlepiej w letniej przegotowanej wodzie przez noc) groch. Boczek umyć, zalać wrzącą wodą, podgotować. Dodać do niego umytą i oczyszczoną włoszczyznę, razem gotować. Gdy warzywa i boczek będą miękkie, wywar przecedzić. Groch i włoszczyznę przetrzeć do wywaru, boczek pokrajać w kostkę, włożyć do zupy. Z mąki i tłuszczu zrobić rumianą zasmażkę, podprawić nią zupę. Czosnek obrać, umyć, drobno posiekać, rozetrzeć z solą, dodać do zupy. Wsypać majeranek. Zupę grochową podaje się z grzankami z bułki lub chleba. Można ją również podać z pokrajanymi w grubą kostkę, ugotowanymi w wywarze ziemniakami.