|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: giBBonSzef Kuchni (1115) Budyń z rybPodawać z ziemniakami, polany masłem lub z sosami szczypiorkowym, chrzanowym i z surówkami. Składniki:
Sposób przygotowaniaSprawione ryby opłukać, włożyć do wywaru i gotować 10—15 min. Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Bułki namoczyć w mleku. Ugotowaną i ostudzoną rybę wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od ości i wraz z namoczoną bułką i częścią ugotowanej włoszczyzny zemleć w maszynce. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z masłem, a następnie dodać zmieloną masę rybną, nać pietruszki, sól, pieprz i pianę ubitą z białek. Całość lekko wymieszać i włożyć do przygotowanej formy, przykryć pokrywą. Naczynie z masą budyniową zanurzyć w garnku z wrzącą wód do 3/4 jego wysokości i gotować ok. 45 min. Ugotowany budyi wyjąć ostrożnie z formy i podzielić na porcje. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|