Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Karp w sosie chrzanowy Karp w sosie chrzanowy.jpg
Karp w sosie chrzanowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
giBBonSzef Kuchni (1115)

Karp w sosie chrzanowy

Karpia moczymy w mleku

  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Na Boze Narodzenie
Składniki:
  • sól, 1 szczypta
  • cukier, 1 szczypta
  • chrzan, 1 łyżk.
  • jajka, 2 szt.
  • sok z cytryny, 0.5 szt.
  • śmietana, 25 dag
  • mąka , 8 dag
  • masło, 8 dag
  • mleko, 0.5 szkl.
  • karp , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Karpia sprawić, opłukać, podzielić na porcje i namoczyć w mleku na ok. l godz. Z połowy masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, doprawić cukrem i solą do smaku, zagotow; a następnie dodać śmietanę, chrzan i sok z cytryny. Ogniotrwa półmisek wysmarować częścią masła, położyć osaczoną rybę, polać resztą stopionego masła, wstawić do piekarnika i piec. Gdy mięso zmięknie (po ok. 30 min.), posypać rybę pokrajanymi w kostkę jajami, zalać przygotowanym sosem i zapiec. Ryba jest gotowa gdy na powierzchni utworzy się rumiana skórka. Podawać z frytkami i surówką z sezonowych warzyw. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650