|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: giBBonSzef Kuchni (1115) Karp w sosie chrzanowyKarpia moczymy w mleku
Składniki:
Sposób przygotowaniaKarpia sprawić, opłukać, podzielić na porcje i namoczyć w mleku na ok. l godz. Z połowy masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, doprawić cukrem i solą do smaku, zagotow; a następnie dodać śmietanę, chrzan i sok z cytryny. Ogniotrwa półmisek wysmarować częścią masła, położyć osaczoną rybę, polać resztą stopionego masła, wstawić do piekarnika i piec. Gdy mięso zmięknie (po ok. 30 min.), posypać rybę pokrajanymi w kostkę jajami, zalać przygotowanym sosem i zapiec. Ryba jest gotowa gdy na powierzchni utworzy się rumiana skórka. Podawać z frytkami i surówką z sezonowych warzyw. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|