Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115)

Karp w sosie chrzanowy

Karpia moczymy w mleku

Sposób przygotowania: pieczone

Na Boze Narodzenie

Składniki:

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

chrzan, 1 łyżk.

jajka, 2 szt.

sok z cytryny, 0.5 szt.

śmietana, 25 dag

mąka , 8 dag

masło, 8 dag

mleko, 0.5 szkl.

karp , 1 kg

Sposób przygotowania:

Karpia sprawić, opłukać, podzielić na porcje i namoczyć w mleku na ok. l godz. Z połowy masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, doprawić cukrem i solą do smaku, zagotow; a następnie dodać śmietanę, chrzan i sok z cytryny. Ogniotrwa półmisek wysmarować częścią masła, położyć osaczoną rybę, polać resztą stopionego masła, wstawić do piekarnika i piec. Gdy mięso zmięknie (po ok. 30 min.), posypać rybę pokrajanymi w kostkę jajami, zalać przygotowanym sosem i zapiec. Ryba jest gotowa gdy na powierzchni utworzy się rumiana skórka. Podawać z frytkami i surówką z sezonowych warzyw.