![]() |
Tekst i zdjęcie: giBBon - Szef Kuchni (1115) Karp w sosie chrzanowyKarpia moczymy w mleku |
Sposób przygotowania: pieczone
Na Boze Narodzenie
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
chrzan, 1 łyżk.
jajka, 2 szt.
sok z cytryny, 0.5 szt.
śmietana, 25 dag
mąka , 8 dag
masło, 8 dag
mleko, 0.5 szkl.
karp , 1 kg
Karpia sprawić, opłukać, podzielić na porcje i namoczyć w mleku na ok. l godz. Z połowy masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, doprawić cukrem i solą do smaku, zagotow; a następnie dodać śmietanę, chrzan i sok z cytryny. Ogniotrwa półmisek wysmarować częścią masła, położyć osaczoną rybę, polać resztą stopionego masła, wstawić do piekarnika i piec. Gdy mięso zmięknie (po ok. 30 min.), posypać rybę pokrajanymi w kostkę jajami, zalać przygotowanym sosem i zapiec. Ryba jest gotowa gdy na powierzchni utworzy się rumiana skórka. Podawać z frytkami i surówką z sezonowych warzyw.